5 Λόγοι για να ξεκινήσεις μία συλλογή έργων τέχνης

5 Λόγοι για να ξεκινήσεις μία συλλογή έργων τέχνης

Οι κλειδοκράτορες της τέχνης ισχυρίζονται, πως σήμερα είναι ευκολότερο από κάθε άλλη φορά να ξεκινήσει κανείς τη συλλογή έργων τέχνης. Και εγώ θα τους επιβεβαιώσω και θα συμπληρώσω, πως η διαδικασία αυτή μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική πρόκληση για τη ζωή ενός συλλέκτη. Η εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης επέφερε τη βελτίωση των τεχνολογιών και υπηρεσιών που την εξυπηρετούν. Σήμερα λοιπόν, οι λάτρεις της τέχνης μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστα εργαλεία που τους βοηθούν να ενημερώνονται και να δραστηριοποιούνται εύκολα και άμεσα.

Γιατί όμως να ξεκινήσει κανείς να συλλέγει έργα τέχνης;

Πριν προχωρήσω στην απάντηση αυτού του ερωτήματος, πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι :

Συλλέκτης έργων τέχνης μπορεί να γίνει ο καθένας ανεξάρτητα από το επάγγελμά, την οικονομική κατάσταση και την ηλικία. Το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση να γνωρίσει και να αγαπήσει τον κόσμο της τέχνης.

Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι οι λόγοι που θα σε κάνουν να ξεκινήσεις να συλλέγεις έργα τέχνης.

 

#1 Διευρύνεται το μυαλό.

Η ενασχόληση με την τέχνη, απαιτεί συνεχή μελέτη και ενημέρωση.Όσο περισσότερο κανείς ασχολείται και διαβάζει, τόσο εξασκούνται το μυαλό και όλες οι αισθήσεις. Σκέφτεσαι, βλέπεις, νιώθεις. Βελτιώνεται έτσι η αντίληψη και αναγνωρίζεις εικόνες αλλά και αντικείμενα, με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Μέσα από τη μελέτη της ιστορίας της τέχνης, αποκτάς γνώσεις για τους πολιτισμούς των λαών, τα ήθη και τα έθιμα ανά τον κόσμο. Η ανάγνωση και η επιμόρφωση αυτή, δεν σταματάει ποτέ όσο υπάρχει η σπίθα του ενδιαφέροντος.

 

#2  Αλλάζει την αισθητική του χώρου

Έχοντας ένα έργο τέχνης στο χώρο σου, εμπλουτίζεται η καθημερινότητα και η αισθητική μέσα σε αυτόν. Οι όμορφες “εικόνες” και τα ελκυστικά γλυπτά προσδίδουν πάντοτε ένα ιδιαίτερο στυλ στο χώρο και δημιουργούν ιδιαίτερο οπτικό ενδιαφέρον εκδηλώνοντας την αισθητική σου.

Εδώ θα πρέπει να σου πω, πως δεν είναι απαραίτητο κάθε κομμάτι να είναι αριστουργηματικό και πανάκριβο. Αρκεί να σου αρέσει και να γεμίζει την ψυχή σου! Να θυμάσαι πως

Όσο περισσότερη οπτική επαφή έχεις καθημερινά με ένα έργο τόσο θα σου ανοίγονται και νέοι ορίζοντες στην ερμηνεία του.

Το έργο τέχνης έχει πάντοτε μια ξεχωριστή υπόσταση στο χώρο και αποτελεί το στοιχείο πρόκληση μέσα σε αυτόν. Μην μπεις στη διαδικασία να σκεφτείς να το “ταιριάξεις” με την επίπλωση ή τα χρώματα που το περιβάλλουν. Δεν είναι στοιχείο διακόσμησης!

 

#3 Διευρύνεται ο κοινωνικός σου κύκλος

Ο κόσμος της τέχνης, είναι ένας ιδιαίτερα κοινωνικός κόσμος. Ιδιαίτερα στις μέρες μας με την πληθώρα των εκδηλώσεων που γίνονται σε ιδιωτικές γκαλερί αλλά και δημόσιους χώρους, δημιουργείται ένας κοινωνικός κύκλος που διευρύνεται όλο και περισσότερο.

 

#4 Στηρίζεις τους καλλιτέχνες

Υποστηρίζοντας το έργο ενός καλλιτέχνη, ιδιαίτερα εάν αυτός βρίσκεται στην αρχή της σταδιοδρομίας του, αποτελείς μία βασική ενίσχυση του έργου του για δύο λόγους. Πρώτον, ιδιαίτερα για τους αναδυόμενους καλλιτέχνες η οικονομική ενίσχυση αποτελεί σημαντικό λόγο για τη μετέπειτα πορεία τους καθώς και την προστιθέμενη αξία του έργου τους με την πάροδο του χρόνου. Αλλά ακόμα και για τον καλλιτέχνη που έχει ήδη καθιερωθεί στον χώρο, το να υποστηρίζεται το έργο του, του δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση για δημιουργία. Δεύτερον, ακολουθώντας τους δημιουργούς αποτελείς έναν βασικό αρωγό για την εξέλιξη της τέχνης, αυτή καθ’ αυτήν.

 

#5 Αποτελεί έξυπνη επένδυση

Όπως είναι γνωστό η αξία του έργου τέχνης συνήθως αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν, ένας συλλέκτης να εξελιχθεί σε επενδυτή. Η ιστορία έχει δείξει ότι η κατάλληλη αγορά μπορεί να αποτελέσει την εξυπνότερη επένδυση.

Καλό θα είναι βέβαια η αγορά ενός έργου, να μην γίνεται με βασικό γνώμονα την εμπορική του αξία. Επένδυσε στο είδος που πραγματικά σου αρέσει χωρίς να υπολογίσεις το κατά πόσο θα αυξηθεί η τιμή του σε βάθος χρόνου. Μακριά από τάσεις και μόδες να επιλέγεις έργα που μιλούν στην ψυχή σου.

Άλλωστε κάθε έργο τέχνης, έχει τη δύναμη να επηρεάσει από μόνο του την ψυχολογία του χώρου. Εσύ όρισε απλά τη διαχρονικότητά του!

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *