Τι είναι η Art Therapy;

Τι είναι η Art Therapy;

H Art Therapy, δηλαδή η θεραπεία μέσω της τέχνης είναι ουσιαστικά η ένωση της τέχνης με την ψυχολογία. Η τέχνη από τη φύση της αποτελεί ένα μέσο συμβολικής επικοινωνίας.

Ιστορικό πλαίσιο

Αν το σκεφτείς, από τις προϊστορικές ακόμη εποχές οι πρόγονοί μας εξέφραζαν τη σχέση τους με τον κόσμο μέσω της ζωγραφικής των σπηλαίων. Αργότερα παρατηρείται η κατασκευή αγαλματιδίων. Θυμήσου τους μάγους-θεραπευτές των πρωτόγονων φυλών που χρησιμοποιούσαν ομοιώματα για την θεραπεία του σωματικού και ψυχικού πόνου.

Η ψυχιατρική στα πρώτα βήματά της χρησιμοποίησε τα εικαστικά ως ψυχαγωγία που αργότερα έγινε εργασιοθεραπεία. Ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων οι θεραπευτές διαπίστωσαν το πόσο σημαντική είναι η δημιουργία ενός έργου για τον άνθρωπο που έπασχε από ψυχικές διαταραχές. Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα πολλοί ήταν οι ψυχιάτροι που συνελεγαν τα έργα των ασθενών τους και δημοσίευσαν σοβαρές μελέτες σχετικά με αυτά.

Η Art Therapy αναγνωρίστηκε ως επάγγελμα το 1960 στην Αμερική, όπου ιδρύθηκε η ένωση εικαστικών θεραπευτών Αμερικής. Το 1962 εκδόθηκε το πρώτο τεύχος του περιοδικού American Journal of Art Therapy. Ενώ το 1964 ιδρύθηκε η Ένωση Θεραπευτών Βρετανίας, αλλά το επάγγελμα αναγνωρίστηκε επισήμως το 1980.

 Τι είναι η Art Therapy

Η θεραπεία μέσω της τέχνης είναι ένα επάγγελμα της ψυχικής υγείας που χρησιμοποιεί την εικαστική δημιουργία για τη βελτίωση και την ενδυνάμωση της σωματικής και συναισθηματικής ευεξίας ανθρώπων όλων των ηλικιών.

Μέσω της δημιουργικής διαδικασίας αναδύονται εικόνες από το ασυνείδητο στις οποίες δίνεται σχήμα και μορφή  ώστε να γίνουν “πραγματικές” , απτές και εξωτερικές. Πράγμα που σημαίνει ότι η εικόνα που δημιουργείται, στο υλικό που έχει επιλεγεί από το θεραπευτή και το θεραπευόμενο,  γίνεται μεσολαβητής έτσι ώστε να αποδεσμευτούν αυθόρμητα συναισθήματα από το ασυνείδητο και ο θεραπευόμενος να έρθει σε επαφή με κρυφές πτυχές του εαυτού του. Ετσί μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν άσχημες εμπειρίες που έχει βιώσει και να τις φέρει στο νου του με τρόπο λιγότερο επώδυνο.

Είναι αυτό που λέγεται συχνά:

Μία εικόνα χίλιες λέξεις   

Στην Art Therapy , όμως, επειδή το άτομο λειτουργεί με πλήρη ελευθερία χωρίς καμία ενοχή  ή αίσθηση του φόβου της κρίσης, έχει τη δυνατότητα να αφεθεί και να εκφράσει με ευχάριστο τρόπο αυτό που πραγματικά κρύβει μέσα του. Από εκεί και πέρα είναι η διαδικασία της θεραπείας και η δουλειά του θεραπευτή που θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του.

 

Παρακάτω μπορείς να δεις το αντίστοιχο video που έχω φτιάξει στο κανάλι μου στο YouTube .

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *