Πως λειτουργεί η Art Therapy;

Πως λειτουργεί η Art Therapy;

Σήμερα θα σου εξηγήσω τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ART THERAPY, δηλαδή η θεραπεία μέσω της τέχνης, στο σύνολο της υπόστασης του ανθρώπου.

Εάν δεν είσαι και πολύ φίλος του διαβάσματος μπορείς πολύ γρήγορα να παρακολουθήσεις το αντίστοιχο video που έχω φτιάξει στο κανάλι μου στο You tube:

 

Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, η ART THERAPY απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί και λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης υπόστασης. Δηλαδή το νοητικό, το σωματικό αλλά και το ψυχικό επίπεδο.
Θα ξεκινήσω να σου περιγράφω τη λειτουργία της σε κάθε επίπεδο ξεχωριστά έτσι ώστε να γίνει όσο πιο κατανοητό μπορεί.

Σωματικό επίπεδο

Στην θεραπεία μέσω της τέχνης ο θεραπευόμενος καλείται να δημιουργήσει, δηλαδή να χρησιμοποιήσει όλες του τις αισθήσεις και να διαδράσει με διάφορα υλικά και εργαλεία. Η διαδικασία αυτή απαιτεί μία φυσική δραστηριότητα και ενισχύει τη δυναμική του σώματος. Η πράξη της συντονισμένης κίνησης, της όρασης και της αίσθησης κατά τη δημιουργική διεργασία, βοηθά στη ρύθμιση της αναπνοής αλλά και των καρδιακών και μυϊκών παλμών. Έτσι ο θεραπευόμενος ηρεμεί και μπορεί να ταυτιστεί με την διαδικασία.

Εδώ θα ήθελα να σου περιγράψω και την προσωπική μου εμπειρία από κάποια μαθήματα καλλιγραφίας που παρακολούθησα πριν από λίγο καιρό. Ξέρεις, η καλλιγραφία είναι μία ιδιαίτερη τέχνη που απαιτεί πολύ συγκέντρωση. Θυμάμαι λοιπόν τη δασκάλα μου, κάθε φορά που μας έδειχνε τη γραφή ενός νέου χαρακτήρα και πριν ακόμη ξεκινήσουμε την εξάσκηση, μας έβαζε να κάνουμε ασκήσεις αναπνοής. Με αυτό τον τρόπο χαλάρωνε το σώμα, ηρεμούσε ο εγκέφαλος, απέβαλε οτιδήποτε μπορεί να τον βάρυνε και συγκεντρώνονταν απόλυτα στη διαδικασία. Η οποία πρέπει να τονίσω πως ήταν αρκετά απαιτητική. Η ροή της κίνησης του χεριού έπρεπε με ηρεμία να διαγράφει το περίγραμμα του γράμματος, χωρίς καμία παύση, για να αποδώσει το σωστό αποτέλεσμα. Θυμάμαι την πρώτη φορά που το δοκίμασα δεν μπορούσα να πιστέψω το πώς πραγματικά κατάφερα να συγκεντρωθώ απόλυτα, μιας και φημίζομαι για τη διάσπαση της προσοχής μου.
Ωστόσο θα σου επιβεβαιώσω από πρώτο χέρι πως έπειτα από κάθε μάθημα ένιωθα μια απίστευτη ηρεμία και ευεξία.
Αυτά από την εμπειρία μου με την καλλιγραφία.

Νοητικό επίπεδο

Η διαδικασία της θεραπείας μέσω της τέχνης βοηθά στην ενεργοποίηση και των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ισορροπία που αρχικά μειώνει το στρες, ηρεμεί αλλά και μπορεί να αποβάλει κάθε φόβο που τυχών να διακατέχει το θεραπευόμενο.
Το 95% των πράξεών μας βασίζονται στο υποσυνείδητο. Κατά τη διάρκεια της Art Therapy προκύπτει η πρόσβαση σε υποσυνείδητες μνήμες αλλά και εμπειρίες, που φυλάσσονται στο δεξί ημισφαίριο. Έτσι είναι δυνατόν να εξερευνηθούν συνειδητά από το αριστερό ημισφαίριο και να εκφραστούν με λεκτικό η μη τρόπο, μέσω των εικόνων. Γεγονός πολύ ασφαλέστερο των λέξεων, που μπορούν εύκολα να παρεξηγηθούν. Αυτή η διαδικασία είναι που καθιστά την θεραπεία μέσω της τέχνης μια ολιστική θεραπεία καθώς δίνεται η δυνατότητα στο θεραπευτή και τον θεραπευόμενο να προσεγγίζουν δυσλειτουργίες καλά κρυμμένες και να προσπαθήσουν να τις εξυγιάνουν.

Ψυχικό επίπεδο

Η Art Therapy αποτελεί μία πνευματική πράξη η οποία βοηθά στη σύνδεση με την ψυχική και ανώτερη υπόσταση του ατόμου. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας το άτομο έρχεται σε επαφή με πιο ενδότερα κομμάτια του εαυτού του και μπορεί να τα εκφράσει. Αποτελεί δηλαδή μία πράξη αυτογνωσίας κατά την οποία, θα μπορούσα να πω πως, προκύπτει ενός είδους αυτό-καθοδήγηση. Η ηρεμία και η γαλήνη που επακολουθούν, δίνουν τη δυνατότητα στις βαθύτερες δυσάρεστες σκέψεις να αναδυθούν κατά τη δημιουργική διαδικασία και πάντοτε με την καθοδήγηση του θεραπευτή να αντιμετωπιστούν.

Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί η Art Therapy στο σύνολο της υπόστασης του ατόμου. Μπορείς, αν θέλεις, να μου γράψεις στα σχόλια ότι απορία μπορεί να έχεις, ή ακόμη τι θα ήθελες εσύ να διαβάσεις σε επόμενό μου άρθρο για την θεραπεία μέσω της τέχνης.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *