Μικτή Τεχνική (Mixed Media)

Μικτή Τεχνική (Mixed Media)

Η Μικτή Τεχνική (Mixed Media) είναι η αγαπημένη μας. Λίγο που λατρεύουμε τη ζωγραφική και λίγο η έντονη διάθεσή μας για πειραματισμό, μας έκαναν να την αγαπήσουμε πολύ. Πέρα από τις άπειρες δυνατότητες που μας δίνει στην τέχνη, έχει γίνει μία φιλοσοφία για εμάς, καθώς και μέρος της καθημερινής μας σκέψης με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο δημιουργικοί και ευέλικτοι.

Τι είναι η Μικτή Τεχνική

Κατά ορισμό είναι η καλλιτεχνική διαδικασία στην οποία χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία τεχνικές. Με λίγα λόγια είναι το είδος που σου δίνει τη δυνατότητα συνδυασμού διαφόρων υλικών, που μέσα από τη μεταξύ τους σύνθεση παράγεται ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό αποτέλεσμα.

Ιστορία

Η ιστορία της Μικτής αυτής Τεχνικής μας πηγαίνει πίσω  στην εποχή του Βυζαντίου  (330-1453), όπου οι καλλιτέχνες είναι γνωστό πως  χρησιμοποιούσαν φύλλα χρυσού σε συνδυασμό με το χρώμα, όπως και διάφορα άλλα υλικά για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στη δημιουργία τους. Το ίδιο παρατηρείται και κατά την περίοδο της Αναγέννησης, στη διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκε αρκετά η ελαιογραφία και ο συνδυασμός της με φύλλα χρυσού.

Ωστόσο με τον όρο Μικτή Τεχνική (Mixed Media) εντοπίζεται στις αρχές του 1912 όπου οι καλλιτέχνες άρχισαν πλέον να επαναπροσδιορίζουν τις απόψεις τους σχετικά με τη συμπεριφορά τους απέναντι στην τέχνη. Ο χώρος του έργου έπαψε να περιορίζεται πλέον στα όρια του καμβά , η χρήση και η μίξη διαφορετικών υλικών άρχισε να γίνεται περισσότερο αποδεκτή, με αποτέλεσμα η τέχνη να παράγεται από οτιδήποτε και με οποιονδήποτε συνδυασμό τεχνικών και μέσων.

Καλλιτέχνες

Μπορούμε να αναγνωρίσουμε πολλούς καλλιτέχνες που συνέδεσαν το όνομά τους  με την Μικτή Τεχνική. Το 1912 ο Pablo Picasso δημιούργησε το πρώτο του κολάζ  «Still Life with Chair Painting» (May 1912) χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνοτροπία. Ακολούθησαν  ο Braque, ο Henri Matisse, ο Max Ernst, ο Edgar Degas, ο Marcel Duchamp,ο Paul Klee, ο Man Ray και πολλοί άλλοι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του καλλιτεχνικού τους ταξιδιού, πειραματικά χρησιμοποίησαν τη Μικτή Τεχνική σε πολλά από τα έργα τους.

Εμείς και η Μικτή Τεχνική

Η Μικτή Τεχνική μας έδωσε το έναυσμα να αναζητήσουμε νέα υλικά και το μεταξύ τους συνδυασμό. Μας δίνει καθημερινά μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης καθώς προκαλεί όλο και περισσότερο το όραμά μας να παραβιάσει κάθε όριο του. Με αυτό τον τρόπο διευρύνεται και εξελίσσεται η δημιουργική μας ματιά, πράγμα που μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους. Πιστεύουμε ότι το μέλλον της μικτής τεχνικής, φαίνεται άπειρο και μπορεί να περιοριστεί μόνο από τη φαντασία μας.

ΠΗΓΕΣ

www.art-is-fun.com/mixed-media-art/

www.tate.org.uk/art/art-terms/m/mixed-media

www.artistdaily.com/mixed-media

www.thoughtco.com/mixed-media-painting-2578544

en.wikipedia.org/wiki/List_of_mixed_media_artists

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *